Jeżówka purpurowa (Echinacea) Tomato Soup sadzonka
Jeżówka purpurowa (Echinacea) Tomato Soup sadzonka
Jeżówka purpurowa (Echinacea) Tomato Soup inaczej "zupa pomidorowa" to odmiana o przełomowej jaskrawej czerwonej barwie. Brązowy koszyczek otoczony jest długimi czerwonymi płatkami, na których można dostrzec żółte promienie. Kwiat duży do 13-14 cm średnicy.
Pędy silne i gęste, ładnie i szybko się rozgałęziają, a na każdym końcu pojawiają się atrakcyjne kwiaty. Usuwanie przekwitłych "główek" spowoduje, że kępa będzie ciągle produkować kolejne pąki.
Szybko rozrastająca się kępa wymaga co 4 lata odmłodzenia przez wycięcie części lub podział.
Odmiana wartościowa ze względu na swój kolor. niezwykle efektownie wygląda sadzona z żółtymi lub pomarańczowymi jeżówkami. Dorasta do 70 cm.
Wymaga gleby żyznej, gliniastej, wapiennej, wilgotnej. Gleba o zbyt niskim ph może być dla jeżówki zabójcza. Dobrze zakorzeniona roślina poradzi sobie z okresowymi suszami.
Można sadzić ją pojedynczo lub w grupach. Najlepiej ok. 7 szt. na 1m kw. Echinacea jest również dobrze znana jako roślina lecznicza. Produkuje się z jej korzeni wiele leków, np. pobudzające odporność organizmu na infekcje bakteryjne i wirusowe. Nektar kwiatów jeżówki wabi motyle, pszczoły i inne owady latające.
Wiosną ścinamy zeschnięte pędy i liście przy samej ziemi. Jeżówka jest całkowicie odporna na mróz.
W sprzedaży sadzonka w doniczce 0,5 litra