Kasztan jadalny (Castanea sativa) c2 50-70cm
Kasztan jadalny (Castanea sativa) c2 50-70cm
Kasztan jadalny (Castanea sativa) - liście ma długie, błyszczące, ząbkowane. Kwitnie na początku lipca ozdobnymi, pachnącymi, kremowobiałymi kwiatami. Po przekwitnięciu w bardzo kolczastych, kulistych okrywach rodzą się dwa orzechy w miękkich łupinach. Okrywy pękają po dojrzeniu.
Kasztany mogą być spożywane na zimno, ale na gorąco są po prostu przepyszne. Miąższ, który w konsystencji przypomina ugotowanego ziemniaka, jest słodki o posmaku orzecha.
Jesienią drzewo przebarwia się na żółty odcień i wydziela charakterystyczny zapach zdradzający obecność swych owoców.
Kasztany nacięte na krzyż należy piec ułożone na blasze przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Jeśli owoce są mniejsze niż orzechy laskowe, wówczas wystarczy im krótszy czas pieczenia.
W sprzedaży sadzonka o wysokości 50-70 (mierząc bez pojemnika), w doniczce 2 litrowa.