Kamelia japońska – uprawa i pielęgnacja
Ojczyzną i naturalnym środowiskiem kamelii japońskiej są azjatyckie kraje – Korea, Chiny oraz oczywiście Japonia, gdzie znana jest od stuleci. W Polsce ta efektowna i jednocześnie dosyć wymagająca roślina, uprawiana jest w warunkach domowych, na balkonach oraz tarasach (kamelia Dr King). Jak wygląda uprawa kamelii, jakich zasad pielęgnacyjnych musimy przestrzegać, aby móc cieszyć się jej urodą przez cały rok?
Kamelia japońska – uprawa
Kamelie to wrażliwe rośliny o pięknych, subtelnych kwiatach przypominających nieco róże, których uprawa wymaga sporo wysiłku – najmniejsze błędy takie jak zbyt wysoka temperatura (11 – 15°C to optymalna temp. podczas kwitnienia), niewystarczająco wilgotna gleba, czy zmiana stanowiska w trakcie kwitnienia, mogą spowodować błyskawiczne opadanie kwiatów i pąków. Jednak nie można się zniechęcać – wysokie walory estetyczne tej rośliny wynagradzają wszelkie trudy.
Kamelię japońską należy uprawiać w jasnym, ale nie silnie nasłonecznionym miejscu, co kilka lat przesadzając ją do większych donic. Kamelia doniczkowa uwielbia zraszanie zwłaszcza zimą, gdy w mieszkaniu powietrze jest bardzo suche, natomiast zbyt obfite podlewanie rośliny skutkuje gniciem jej korzeni, dlatego nie można przesadzać z podlewaniem.
Jak pielęgnować kamelię japońską?
Nawożenie kamelii japońskiej powinno odbywać się wiosną oraz jesienią – w przypadku tej rośliny możemy stosować płynny nawóz do azalii (w rozcieńczonych dawkach), na który kamelia bardzo dobrze reaguje. Nawożenie to niezwykle istotny zabieg pielęgnacyjny, który wpływa na żywotność kamelii japońskiej oraz obfitość jej kwitnienia.
Jeśli odpowiednio zatroszczymy się o kamelię, odwdzięczy się nam pięknym wyglądem i będzie stanowić wyjątkową ozdobę naszego domu, balkonu, ogrodu zimowego czy tarasu przez wiele sezonów.