jeżówka purpurowa - Echinacea Mozzarella
Opis
jeżówka purpurowa - Echinacea
odmiana - Mozzarella
Delikatna odmiana o dużych, pełnych, kremowych (stąd nazwa), pachnących kwiatach. Łodygi ma sztywne wzniesione do ok. 60 cm. Początkowo rośnie delikatnie, z czasem ładnie się rozrasta. Nadaje się na kwiat cięty.
Wymaga gleby żyznej, gliniastej, wapiennej, wilgotnej. Gleba o zbyt niskim ph może być dla jeżówki zabójcza. Dobrze zakorzeniona roślina poradzi sobie z okresowymi suszami.
Można sadzić ją pojedynczo lub w grupach. Najlepiej ok. 7 szt. na 1m kw. Echinacea jest również dobrze znana jako roślina lecznicza. Produkuje się z jej korzeni wiele leków, np. pobudzające odporność organizmu na infekcje bakteryjne i wirusowe. Nektar kwiatów jeżówki wabi motyle, pszczoły i inne owady latające.
Wiosną ścinamy zeschnięte pędy i liście przy samej ziemi. Jeżówka jest całkowicie odporna na mróz.
W sprzedaży sadzonka o wysokości około 15-40 cm mierząc bez pojemnika w doniczce o średnicy 11 cm.
{gallery}sklep/jezowki/mozzarella{/gallery}
Poniżej aktualne zdjęcia oferowanych do sprzedaży sadzonek.
{gallery}jezowki_sadzonki{/gallery}