trawa cytrynowa (palczatka cytrynowa) - Cymbopogon citratus
Opis
Trawa cytrynowa (palczatka cytrynowa) - Cymbopogon citratus
Wartościowa bylina o długich liściach z ostrymi krawędziami. Rośnie w gęstych kępach. Lubi słoneczne i średnio wilgotne miejsca. W naszym klimacie pełni rolę ozdobną, ale w wielu krajach uprawia się ją na skalę przemysłową ze względu na zastosowanie w gastronomii i kosmetologii.
Łodygi trawy są bezzapachowe. Dopiero po zerwaniu roślina wydziela wyrazisty cytrynowy zapach. Kwitnie ciekawymi kwiatostanami, w których kłosy są palczasto ustawione na szczycie źdźbła.
Najlepiej uprawiać ją w zagłębionych w ziemi pojemnikach, które późną jesienią przenosimy do ogrzewanych jasnych pomieszczeń. W Europie jej popularność wzrasta, dzięki odkryciu jej walorów smakowych i aromatycznych. Tymbardziej, że nadaje się do uprawy w naszym klimacie.
Trawa cytrynowa jest składnikiem wielu potraw. Łodygi trawy, które z wyglądu przypominają cebulki dymki nadają się do zup, sosów, marynat, a także dań smażonych, sałat. Pasuje do ryb, owoców morza, kurczaka. Można używać zarówno świeżej, jak i ususzonej i posiekanej. Napar z trawy jest popularnym, aromatycznym napojem odświeżającym. Już w starożytności roślinę tę używano do wyrobów kosmetycznych i różnych medykamentów. Maść zawierająca olejek trawy cytrynowej, jest skutecznym środkiem wspomagającym leczenie reumatyczne i pourazowe.
Owinięte w papier łodygi można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie. Można ją również zamrażać. Najlepiej pokrojoną w plasterki lub utartą.
Zachęcamy do ogrodniczo-kulinarnej przygody z trawą cytrynową.
W sprzedaży kępka trawy, w doniczce P9 10x10 cm.
Na ostatnim zdjęciu wygląd sadzonki w sezonie.
{gallery}sklep/trawy/cytrynowa{/gallery}