Akebia pięciolistkowa (Akebia quinata) c2 80-100cm
Akebia pięciolistkowa (Akebia quinata) c2 80-100cm
Akebia pięciolistkowa (Akebia quinata) oryginalne, dekoracyjne pnącze ozdobne, które zdobywa coraz większą rzeszę wielbicieli. Ze względu na kolor kwiatów i ich ciekawy zapach nazywana jest apetycznie czekoladowym winem. Dorasta do ok. 5 metrów i jest łatwym sposobem na zasłonięcie nieatrakcyjnych murków i ścian, jak również altan i wszelkich innych podpór. Można za jej pomocą odizolować się od ulicy lub sąsiada. Jest łatwa w uprawie i szkodniki raczej ją omijają.
Ciekawe kwiatostany w dużej ilości pojawiają się na przełomie kwietnia i maja. Zarówno męskie jak i żeńskie kwiaty są intensywnie ciemnopurpurowe i pięknie pachną cynamonem. Dodatkową ozdobą są 15-centymetrowe owoce w kolorze jaskrawego fioletu. Przypominają nieco strąki fasoli. Liście sezonowe, palczaste złożone z pięciu mniejszych o płytko powcinanych brzegach. Nie ma większych wymagań co do gleby. Najlepiej jeśli zostawi się ją, aby swobodnie rosła. Przycinać należy tylko wtedy, kiedy rozrośnie się nadmiernie. Co ok. 4 lata należy usunąć najstarsze pędy i to w okresie wczesnej wiosny, np. marcu.
W sprzedaży pnącze o wysokości około 80-100cm (mierząc bez pojemnika), w doniczce o średnicy 14 cm (2 litry). Na ostatnim zdjęciu wygląd krzewów w sezonie.