Rozmaryn - własne zioło na oknie i w ogrodzie - sadzonka
Rozmaryn - własne zioło na oknie i w ogrodzie - sadzonka
Rozmaryn - pełna aromatu, wspaniała roślina, która wzbogaci smak naszych potraw. Zaletą rozmarynu jest wszechstronośc zastosowania. Młode aromatyczne listki można dodawać do dań z mięsa, np. wołowiny i baraniny lub dziczyzny, ale i do potraw z kapusty i ziemniaków. Można również dodawać go do pieczonych i grillowanych kiełbas (również białej kiełbasy) oraz ryb. Szczególnie polecany jest do dań tłustych i ciężkostrawnych ze względu na swoje właściwości ułatwiające trawienie. Polecam go do stosowania do gorących kąpieli. Wydobywający się w ich trakcie zapach i aromat odświeży nas i orzeźwi.
Ponadto wiadomo od dawna, że rozmaryn ma właściwości uspokajająco, obniża poziom cholesterolu. Ma dużą zawartość salicylanów, które rozrzedzają krew, poprawiają krążenie, a przez to zapobiegają zawałom serca i udarom mózgu.
Rozmaryn rośnie dość wolno. Najlepiej uprawiać go w donicach i od wiosny do jesieni wystawiać go na zewnątrz w najcieplejsze i najbardziej nasłonecznione miejsca ogrodu lub tarasu. Na zimę należy wstawiać go w chłodne, ale koniecznie jasne pomieszczenia. Dobrze też czuje sięw mieszkaniu. Rozmaryn jest rośliną zimozieloną i cały rok można korzystać z jego przyprawowych listków. W Polsce po kilku latach dorasta do ok. 1 metra. Jest odporny na szkodniki. Lubi glebę wapienną, ale nie za mokrą.
W sprzedaży sadzonki o wysokości 20-35cm w doniczkach 11cm.